Page 1 Page 1 Фігура_2_копія Фігура_3_копія Фігура_4_копія Page 1 Copy 3 PBS-logo-footer Group 28 Created with Sketch. Page 1 Page 1 Fill 1 Fill 1 Page 1 Page 1 Page 1 Combined Shape Fill 1 Fill 1 Page 1 Group Page 1 Fill 1 Rectangle 14 Rectangle 14 Copy Page 1 Page 1 Page 1 icons complete-icon location Page 1 Page 1 Copy 4 1StatusIcon 1StatusIcon 1StatusIcon Combined Shape Created with Sketch.

03 серпня 2017 р.

У Івано-Франківську на Ленкавського розрили капітально відремонтовану дорогу

Дорога без ям та вибоїн, зі щільним шаром асфальту і якісним покриттям. Такою до сьогоднішнього дня була вулиця Ленкавського. Ще минулого року фірма "ПБС" з використанням новітніх технологій капітально відремонтувала дорогу, яка до того часу була геть знищена.

"От що за люди, скажіть? – свариться пенсіонерка із Ленкавського, 3 пані Марія, – спочатку зробили, а тепер знов зруйнували. Не встигли ми й потішитись гарній дорозі".

І обурену жінку зрозуміти можна. Адже просто під її вікнами тепер – величезна яма. Вирили її працівники "Водоекотехпрому". Майстри КП саме беруться встановлювати причину аварії:

"Зранку вода почала йти з-під асфальту. Ми стали рити. Виявилось, що це витік із напірної стальної труби".

Представників фірми "ПБС" такий ремонт по-франківськи уже й не дивує. Кажуть, це якраз у стилі нинішньої влади: спочатку стелити асфальт, а вже потім робити комунікації. Тим паче, що рік тому на цьому місці представники "Водоекотехпрому" запевняли: усі комунікації – в ідеальному стані. 
"Перед тим, як стелити асфальт, нас запевнили, що з трубами усе в порядку. Представники "Водоканалу" сказали, що всі труби, ливневки, каналізація – усе в порядку. Тож ми приступили до робіт", – розповідає виконроб фірми "ПБС" Юрій Алексін.

 До речі, у цивілізованих країнах водопровідні труби не дозволяють розміщувати під автомагістралями, лише у зеленій зоні. Проте івано-франківській мережі уже кількадесят років і прокладали її згідно із застарілими стандартами.

"Комунікації – це артерії і вени міста. Якщо вони будуть так погано працювати, то і місто деградуватиме. Бо чи приїде турист, чи громадянин, який тут захоче жити. Якщо в нього то світло, то вода, то ще щось буде вимикатись, відповідно, та людина вибере для себе інше місто. Вперше в історії ми маємо в Івано-Франківську півмільярдне перевиконання бюджету. То чому за ці кошти досі не почали реконструкцію комунікацій? Не переносять їх у зелені зони, як у всіх нормальних країнах? Натомість руйнують дорожнє полотно, яке надзвичайно дороге", – каже народний депутат України Олександр Шевченко.

Комунальники ж пояснюють: стальний водопровід, який прорвало, востаннє ремонтували у 2002 році. Та фахівці були переконані, що за 15! років з ним нічого не трапилось. І труба, кажуть, за їх розрахунками, мала простояти ще років з 20 без ремонту. 

"Можливо, коли був ремонт, була задіяна важка техніка, і могли появитись мікротріщини", – каже керівник управління експлуатації мереж "Водоектехпрому" Володимир Авраменко.

"Тепер ми розкопаємо, подивимося, що ж там трапилось, поставимо ремонтні хомути чи заваримо трубу. Потім засиплемо гравієм, забетонуємо. Зверху постелимо асфальт".

От тільки за таку недалекоглядність комунальників доведеться платити уже мешканцям міста, з власної кишені.

 У "ПБС" натомість констатують: технологія уже порушена. На пошкодженому  моноліті утвориться спочатку яма, потім калюжа, а потім площа руйнування тільки зростатиме. Та й невідомо, де наступного разу може прорвати "якісну" 15-річну трубу.

"Ця дорога, я переконаний, нашими горе-комунальниками буде уся перерита. Бо коли хочеш від них підтвердження чи на словах, чи на папері, що мережа у доброму стані, ти їх отримаєш. Але як показав досвід, на прикладі Тичини і Ленкавського, то ці люди або не розуміють, що роблять, або свідомо роблять так негативно, щоб потім відмити гроші", – наголосив народний депутат України Олександр Шевченко.

Інші новини